Výroba nejjemnějšího přírodního mýdla vyžaduje dlouhou a pozornou péči. Se čtenáři magazínu BiOOO jsme se podělili o 8 nejdůležitějších kroků výroby a nyní tento článek vychází i u nás na blogu.
8 kroků ruční výroby nejjemnějšího přírodního mýdla od Mydlinky:
- Kontrola kvality ingrediencí
- Smísení ingrediencí
- Zmýdelnění směsi
- Nalití směsi do mýdlových forem
- Zrání mýdel
- Ruční zaoblení hran mýdel
- Ruční složení krabičky
- Finální kontrola a ruční podpis
Kontrola kvality ingrediencí
Veškeré ingredience Mydlinky pocházejí z ekologického zemědělství (KEZ) a mají platný bezpečnostní list. Navíc je vždy před použitím pečlivě ručně zkontrolují. Zejména strukturu, barvu a vůni.
Zpracování a smísení ingrediencí
Ingredience, které projdou úvodní kontrolou dále zpracují. Z bylin připraví extrakty, odvary. Smísí dohromady s výživnými oleji a dalšími aktivními složkami.
Zmýdelnění směsi
Následuje proces zmýdelnění, při kterém přirozeně vzniká glycerin. Mýdlo v této fázi získá své pěnivé a čisticí schopnosti. Tím se odlišují zejména od tekutých mýdel a šamponů, kde musí výrobce zvlášť přidávat syntetická pěnidla.
Nalití směsi do malých mýdlových forem
Důležitější, než si myslíte. Vylití směsi do malých (zvířátkových) forem umožňuje rychle odvádět reakční teplo při zmýdelnění a tuhnutí mýdla. Díky tomu si zachovají přírodní ingredience v mýdle své výživné látky.
To je výhoda oproti typickým kvádrovým krájeným mýdlům. Ta vznikají rozkrájením velkého bloku mýdla, který byl vlivem velkého objemu ve vysoké teplotě, čímž dojde k znehodnocení některých aktivních přírodních látek.
Proto Mydlinka krájená mýdla vyrábí v tenkých špalíčcích, které umožňují rychle odvádět teplo. Následně tyto dlouhé špalíčky rozkrájí na několik kusů ve tvaru puku, které si můžete zakoupit.
Dlouhé zrání mýdel
Mydlinka nechává svá nejjemnější mýdla (heřmánkové a s kozím mlékem) zrát 60 dnů. Tedy zhruba 2 měsíce. Dlouhé zrání je důležité, protože jejich mýdla procházejí zmýdelněním při nízké teplotě, z důvodu zachování výživných přírodních látek. Reakce uvnitř mýdla (zejména tvorba glycerinu) proto dobíhají takto dlouhou dobu.
Ruční zaoblení hran mýdel
Zadní strana zvířátkových mýdel vytvoří po vyklopení hranu. Aby bylo použití mýdla od začátku co nejpříjemnější, ručně tuto hranu nožem v Mydlince seříznou a tím celé mýdlo zaoblí.
Ruční složení krabičky
Krabičky si v Mydlince sami navrhli a také si je sami skládají. Je to titěrná práce, kdyby nějaké krabičce neseděly hrany zcela přesně, odpusťte jim to :).
Finální kontrola a ruční podpis
Nakonec paní Bělíková, zakladatelka Mydlinky, každé mýdlo pečlivě zkontroluje (pevnost, zralost, vzhled a vůni), zabalí do hedvábného papíru, vloží do krabičky a vlastnoručně ji podepíše na důkaz, že ruční kontrola kvality proběhla v pořádku.
Shrnutí
Nízká reakční teplota při zmýdelnění zachová výživné přírodní látky v mýdle netknuté. Tento šetrný postup následně vyžaduje dvouměsíční zrání v mýdlových formách. Výsledek je výjimečně výživné a šetrné mýdlo.
Jak vidíte, výroba je dlouhá a pracná, ale nikomu v Mydlince to nevadí. Vědí, že výjimečný produkt si žádá výjimečné úsilí. A že zkratky prostě nefungují.
Na vlastní kůži
BiOOO.cz nám zprostředkovalo testování u jedné ze svých zákaznic a přiznávám, že výsledek jsme očekávali s velkým napětím. Zpětnou vazbu si můžete spolu s námi přečíst níže.
Z mýdla jsem úplně nadšená! Už jen ten vzhled mě nadchl. Skvělý nápad udělat mýdlo ve tvaru zvířátka. Mýdlo je příjemné, krásně mazlavé po pokožce
Nejenže mýdlo z pokožky šetrně odstraní nečistoty, ale také zanechá pokožku krásně vláčnou. Nijak nedráždí ani nevysušuje.
Milým překvapením také byla velikost mýdla, je totiž celkem velké a tak nám vydrželo déle, než jsme předpokládali.